Peyo Yavorov Language High School

Как празнуваме в Езикова гимназия?

Как празнуваме в Езикова гимназия?

Празник на Езикова гимназия – 22 март. Това е традиционен празник, организиран чрез концерт. Тържеството е поредният фестивал на талантите на Езикова гимназия. В двучасова програма, подготвена от ученически сценарен екип, публиката – ученици, родители, гости, се радва на изявите на невероятните изпълнения на танци, песни, театрални сценки, скечове.

2024  г.      2023 г.     2022 г.      2021 г.      2020 г.      2019 г.        2018 г.        2017 г.

Изпращане на Випуска – месец май. Организира се тържествено изпращане на випуска. Традиция е паралелките от 11 клас да подготвят в класните стаи мини тържества за 12. класове. Изработват се шапки за завършващите. След това всички ученици от училището изпращат дванадесетокласниците, които преминават през арка от цветя и балони и се сбогуват с училището си.

2024 г.     2023 г.     2022 г.      2021 г.      2020 г.     2019 г.      2018 г.         2017 г.        2013 г.

Ден на Випуска – 24 май. Това е традиционен концерт на учениците от Езикова гимназия. В този ден се връчват и традиционните награди на първенците от завършващия випуск – Голяма сова /за първенеца на випуска/, плакети сови /за подгласниците на първенеца/, малки сови за: български език и литература, журналистика, английски език, немски език, френски език, природо-математически науки, хуманитарни науки и спорт. Талантите на учениците от Езикова гимназия винаги завладяват публиката и я даряват неповторими преживявания.

2024 г.     2023 г.     2022 г.      2021 г.      2020 г.

Първи учебен ден – тържествено откриване – 15. септември. Това е началото в празничния календар на училището. Денят, в който ритуално посрещаме осмокласниците, защото те стават част от нашата общност. Ученически екип подготвя сценария, подбира музиката и с помощта на учители организира тържеството.

15.09.2023 г.        15.09.2022 г.        15.09.2022 г.        15.09.2021 г.       15.09.2020 г.       16.09.2013 г.

Връчване на DSD дипломи – месец май. Учениците, които изучават немски език, имат възможност да получат и DSD /Deutsches Sprachdiplom/ диплома, която се признава в немскоговорящите страни. Тържествeната програма се организира от ученици от 11 клас – профил немски език.

2013 г.

Коледен празник – традиции /коледуване/ и благотворителност – Коледен концерт – месец декември. Това е първият от концертите на Езикова гимназия. Те са фестивал на многостранните таланти на нашите ученици. В продължение на два часа публиката преживява радостта от песните, танците, музикалните изпълнения и театралните миниатюри.

Ученически сценарен екип подготвя тържеството от помощта към по-малките от класовете до решението за включването им в програмата. С всички работят и учители, но на принципа на равенството и уважението към другия. В седмицата преди Коледа в училище се организират и различни благотворителни мероприятия – Коледен базар, спортни състезания, изложба на коледни и новогодишни картички. Целта е да са сътвори и съхрани Коледният дух, който ни прави единни и добри.

2016 г.        2012 г.

Да празнуваме по американски – Хелоуин – Денят на вси светии. Културата на другия – 31.октомври. Този празник запознава учениците от гимназията с културата на американското общество. Глобализацията в обществата и изучаването на английски език като профил дава възможност да се разширят познанията чрез изработването на тиквени фенери, кукли вещици, вампири, чудовища. Изложбата от рисунки е форма на изява за художниците в училището. Този празник развива фантазията и уменията на учениците.

Културата на другия – Денят на благодарността – 25. ноември. Празникът показва, че и американският народ цени уважението и благодарността. Тази морална ценност е повод за празник и в българския календар /Заговезни/. Акцентът е върху култура на храните в празничния календар.

Денят на влюбените – 14. февруари. Празникът се организира по различен начин – от дискотека за гимназистите до поздравленията от купидоните през междучасията. Така учебният ден се превръща в празник на любовта, без която човек не може. Награждават се и най-добрите есета от училищния конкурс – „Магията любов”.