Peyo Yavorov Language High School

Постижения на ученици за учебната 2023-2024

Випускници `2024 получиха своите заслужени отличия за постигнатите успехи през годините
 
Голямата награда – Сова – получи първенецът на Випуск 2024 – Михаил Добрев, ученик от 12.в клас, а негови подгласници са Десислава Георгиева от 12.в и Елица Христова от 12.а клас!
 
По традиция училищната общност на Езикова гимназия отличи своите първенци в различните области: “Български език и литература”, “Чужди езици”, “Математика и информатика”, “Гражданско образование и обществени науки”, “Биология и здравно образование”, “Спорт”, “Музика” и “Принос към училищната общност”!
 
Елица Христова с отличен резултат на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации!
 
Пореден успех на ученик от ЕГ “Пейо Яворов”, но този път в областта на историята. На областния кръг на Олимпиадата по история и цивилизации Елица Христова от 12 А представи себе си и училището по подобаващ начин — 71 точки от общо 80. На националния кръг в град Русе присъстваха повече от 100 ученици (VII, X и XII клас) — най-добрите от най-добрите олимпийци. Олимпиадата се проведе на два етапа — писмен и устен изпит (събеседване). Ели се представи отлично и на двата изпита — Отличен 5,75 (писмен), Отличен 5,50 (събеседване); краен резултат — Отличен 5,63. Гордеем се с последователните успехи на нашата възпитаничка Елица Христова и благодарим на класния ѝ ръководител – Десислава Петрова и на учителя ѝ по история и цивилизации – Даниела Цонева за непрестанната подкрепа и положените усилия!
Забележителен успех на Яворовци, които се завърнаха с 9 награди от Националния турнир по публична реч и дебати!
Отборът на ЕГ „П. Яворов“ грабна купата за най-добър отбор за страната за 2023-2024г.!
356 участници от 29 училища от страната се състезаваха тази година в различните категории на националния турнир по публична реч и дебати на английски език, организиран от Фондация BEST в София от 27 до 28 април.
Отборът на ЕГ „П. Яворов“ грабна купата за най-добър отбор за страната за 2023-2024г. и бе официално отличен като отборът получил най-много награди от полуфинали, финали и дебати по време на всички турнири. А с наградата за най-добър американски треньор бе удостоена Хана Гилсън – нашият помощник – учител по програма “Фулбрайт – Фондация Америка за България”! Благодарим ти, Хана – за отдадеността, подкрепата, вдъхновението!
Освен с наградата за най-добър отбор, Яворовци се завърнаха с още цели 8 награди от финалите. Вижте кои са сред първите 6 в страната в тази публикация!
Осмото национално състезание по чужди езици “Аз мога-тук и сега” се проведе от 26.04 до 28.04.2024г. в гр. Девин. Трима ученици от Езикова гимназия, изучаващи немски език, завоюваха медали: в категория 7-8. клас Яна Динева- III място, а в категория 11-12.клас Ясемин Селим-II място и Джем Джеват-III място. Всички участници във възрастова група 11-12.клас получават и право да се явят безвъзмездно на изпит за австрийска диплома, на избрано от тях ниво, а също така и преференция при кандидатстване за специалност с немски език в НБУ догодина.
Поздравления за всички 13 участници-яворовци, изучаващи английски и немски език! Пожелаваме им още много успехи в необятния свят на познанието!

Честито на седемнадесетия DSD-випуск ученици, получили вчера своите немски езикови дипломи ниво B2/C1, връчени им тържествено от консултанта по немски език г-жа Регина ауф дем Берге. Тези дипломи им дават възможността да следват в немскоговоряща страна без приемен изпит, както и да си намерят по-добро работно място. Наслука на успешно защитилите своите знания по немски език!

Отборът ни по волейбол юноши – сред 10-те най-добри в България!

За първи път в 34-годишната история на Езикова гимназия, волейболният ни представителен отбор на юношите, 11-12. клас се класира за Републиканските финали на Ученическите игри, в които ще участват 10-те най-добри гимназии в България.

Баскетболният отбор на Езикова гимназия отива на Републиканско първенство
 
Преди броени дни, в град Русе, се проведоха двубоите от Зоналните състезания по баскетбол за юноши. Отборът на ЕГ „Пейо Яворов“, с ръководител Ивайло Желязков, победи последователно отборите на ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков” със 77:38 и на АГ ,,Гео Милев” с 55:37 и се класира за републиканските финали по баскетбол на ученическите игри. БРАВО на момчетата от отбора на Езикова гимназия: Михаил Добрев, Преслав Еленков, Мартин Вълев, Теодор Иванов, Мартин Тагаров, Иван Панев, Венцислав Ангелов, Мартин Златев, Владислав, Владов и Дамян Маринов! Поздравления за техния ръководител – Ивайло Желязков! Успех на финалите!

Три отбора на ЕГ се класират за зоналните състезания!

Радостни сме да споделим поредните успехи на Яворовци, които по категоричен и безапелационен начин извоюваха първите места на областните състезания по волейбол – юноши и девойки /11. и 12. клас/ и баскетбол – юноши /11. и 12. клас/. След убедителни победи отборите на ЕГ “П. Яворов” придобиват право на участие в Зоналните състезания на ученическите игри. Браво, момичета и момчета! Желаем ви успех! Поздравления и сърдечни благодарности на треньорите – Ивайло Желязков и Димитър Миланов!

С предколедно настроение поздравяваме всички участници в националното състезание по немски език на издателство Клет, което се проведе на 04.12.2023 г. и пожелаваме успех на класиралите се за национален кръг ученици:
Габриела Огнева – 8.в клас;
Гергана Панайотова – 9.б клас;
Денислав Иванов – 11.б клас;
Михаил Добрев – 12.в клас
Заключителният кръг ще се проведе на 20.01.2024 в гр. Ловеч. Успех и достойно представяне на участниците от ЕГ “Пейо Яворов”.
БРАВО на Селин Неджат от 11.Б клас, наредила се сред десетте най-добри спортисти на Силистра за 2023 година.
 
Селин тренира в спортен клуб по джу-джицу и лична защита „Ронин“, с треньор г-н Алтан Мехмед. Тя заема седма позиция със следните постижения през 2023г:
– Завоювани две първи места на Държавното първенство по джу-джицу: I-во място във възрастова група под 18г., категория 52 килограма и I-во място във възрастова група младежи и девойки до 21 години, категория 52 килограма;
– Завоювано V-то място на Балканското първенство по джу-джицу.
БРАВО на Венцислав Ангелов от 10.А клас, наредила се сред десетте най-добри спортисти на Силистра за 2023 година.
 
Венцислав Ангелов от спортен клуб Доростол Силистра, с треньор Светлана Тодорова, заема десета позиция със следните постижения за 2023:
 
– I-во място на Републиканско първенство – Финал елитна група/юноши 16г./ ;
– III-то място на Финала за „Купа на БФ Баскетбол“ /юноши 19г./ и
– VII-мо място на Републиканското първенство – Финален турнир /юноши 19г./.
 
Венцислав се състезава за БСК Доростол Силистра /юноши 19г./; БК Unstoppable Добрич /юноши 17г./ и Българска Баскетболна Лига Б група – мъже за сезон 2023/2024.

Едно сбъднато желание на ученика Джем Джеват от 11.б клас на ЕГ “Пейо Яворов” е австрийската езикова диплома, ниво В2. Тя бе получена в резултат на добрата му подготовка по немски език, огромния труд на ученика и след успешно положен изпит, състоящ се от 4 компонента (четене с разбиране, слушане с разбиране, писане и говорене).

Правото за безплатно явяване на този изпит Джем извоюва, участвайки в националното състезание “Аз мога – тук и сега” и след класирането си на трето място в страната.

Той бе награден от представител на НБУ.

От 4.12.2023 до 11.12.2023 се проведе общинското първенство по волейбол за юноши 11-12 клас. В съперничество с други четири отбора, Яворовци успяха да спечелят първо място като победиха съперниците си без да загубят гейм.

Победите им бяха убедително и категорично извоювани: ЕГ-ПГМТ 2-0, ЕГ-ПГСУАУ 2-0, ЕГ-ПГС 2-0 и ЕГ-ПМГ 2-0. Добрата игра в атака и защита на Яворовци ни вдъхва увереност и оптимизъм за следващия етап на ученическите игри.

Честито на Яворовци! Браво, момчета!

Благодарности на Димитър Миланов и Ивайло Желязков!

Поезията на Никола Вапцаров и днес има своите почитатели! И днес стиховете на поета вълнуват младите хора и провокират у тях разнолики мисли и чувства. Провокирани от поетичния талант на Вапцаров са и творбите на ученичките от ЕГ „П. Яворов“, спечелили призови места на Областния литературен конкурс „За него – Живота…“.

Овации заслужават:

Ниран Джемал (11. А клас) – първо място за стихотворение;

Алиса Тодорова (11. Б клас) – първо място за разказ; Селен Амза (11. А клас) – поощрителна награда за есе.

Браво, момичета! Пожелаваме ви да бъдете винаги все така борбени и креативни и да покорите още много върхове!

От 4.12 до 6.12.2023г. се проведе общинското първенство по волейбол за девойки 11-12.клас. След три категорични победи над ПГСУАУ “Атанас Буров”, ПГПТ “Евлоги Георгиев” и ПМГ “Св.Климент Охридски”/, девойките на ЕГ “П.Яворов” спечелиха по категоричен и безапелационен начин първото място. С това си класиране те придобиват право да представят гр. Силистра на следващия етап от ученическите игри.

Благодарности на момичетата за спортния хъс, желанието и усилията по време на турнира!

Специални благодарности на техния треньор – Димитър Миланов и на техния учител Ивайло Желязков – за професионализма, отдадеността и подкрепата.

Да откриеш красотата на света около теб и да я пресътвориш в стих – тази идея следва Изабела Цанкова, ученичка от 10. Б клас, която спечели престижното трето място на Националния литературен конкурс, обявен от ЕГ „Васил Карагьозов“, град Ямбол.

Горди сме от постигнатия успех! Пожелаваме на Изабела да остане вярна на себе си и винаги да следва мечтите си! Сърдечни благодарности на г-жа Донка Илиева за подкрепата!

Блестящо представяне на Яворовци на есенния турнир по публична реч и дебати!
 
От 24 до 26 ноември в град Сливен се проведе източния регионален турнир по публична реч и дебати на английски език, организиран от Фондация BEST (Bulgarian English Speech and Debate Tournaments).
 
В рамките на турнира учениците се състезават в пет категории: рецитиране на поезия, рецитиране на проза, артистичен дует, дебати и оригинална оратория, в която по въздействащ начин представят проблем, който ги вълнува, и неговото решение.
 
От ЕГ “Пейо Яворов“ участваха 16 ученици от които 9 са допуснатите до национален кръг.
В категория „Поезия“:
– I място за Габриела Гочева от 9.а клас,
– II място за Зорница Иванова от 9.а,
– III място за Йоана Енчева от 9.а клас и Кристина Костадинова 9.а , класирана на полуфинал и допусната до национален кръг.
 
В категория „Артистичен дует – дуо“ 8/9клас:
– I място – Зорница Иванова и Теодор Друмев от 9.а клас;
– II място – Дарина Босилкова и Мелиса Мехмед от 9а клас.
 
В категория „Дуо“ 10/12клас:
– V място Зорница Иванова и Теодор Друмев от 9а;
– VI място Дарина Босилкова и Мелиса Мехмед от 9.а клас;
– класирани на полуфинал и допуснати до национален кръг са Сандриано-Кристофар Радончик от 10.а и Георги Георгиев от 11.а клас.
 
В категория „Интерпретация на проза“ 8/9.клас:
– III място Дарина Босилкова от 9.а клас;
– класирана на полуфинал и допусната до национален кръг – Мелиса Мехмед 9.а клас.
 
В категория „Интерпретация на проза“ 10/12. клас:
– II място за Георги Георгиев от 11.а и
– IV място за Сандриано-Кристофър Радончик от 10.а клас.
 
В категория „Дебати“
Александър Александров, Божидар –Рубен Цветанов, Драго Димитров и Ивон Великова от 9. а клас победиха в 2 от 4 кръга.
 
Специални благодарности за учителите, които тренират, подкрепят и вдъхновяват участниците – Маргарита Павлова, старши учител по английски език и Хана Гилсън, нашият помощник- учител по програма “Фулбрайт – Фондация Америка за България”!

Вижте още снимки

От 20.11 до 22.11.2023 г. се проведе състезание по волейбол за купата на ПМГ.

След две победи при момичетата и три победи при момчетатата, шампиони при възрастова група 8-10 клас станаха отборите на ЕГ “П.Яворов”.

Честито на Яворовци, благодарности за желанието и старанието на момичетата и момчетата, и за подкрепата на г-н Ивайло Желязков!

Поздравления за Симеон Георгиев, ученик от ХІ Б клас на ЕГ, класиран за националния кръг на Многоезичното състезание.
Симеон участва с езикова комбинация немски и английски. Пожелаваме му успех в предстоящия финален кръг в град Дупница, където той ще представи област Силистра!
 
Националното многоезично състезание е за всички ученици, изучаващи английски, немски, френски, испански, италиански и руски език като първи или втори чужд език в задължителна подготовка в училище.
 
Провежда се в една възрастова група за ученици от ХІ клас върху три основни компетентности – слушане с разбиране, четене с разбиране и създаване на текст. Текстовете за слушане и четене с разбиране са на изучавания ПЪРВИ чужд език, а създаването на текст е на изучавания ВТОРИ чужд език. Класирането на учениците е според резултата от показаните умения на втория чужд език.
Браво на нашите възпитаници и техния учител – г-жа Севденка Петрова за отличното представяне на XXXII МАТЕМАТИЧЕСКИ ТУРНИР “ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”!
 
В състезанието участваха Михаил Михайлов Добрев от 12в клас и Йордан Красимиров Куртев от 10а клас от ЕГ, които се класираха съответно на II място сред дванадесетокласниците и на III място сред десетокласниците.
 
Математическият турнир “Черноризец Храбър” е иницииран от Института по математика и информатика при БАН и се провежда по случай Деня на народните будители.
 
Участниците са разделени на 6 възрастови групи. Те работят по еднакви задачи в една възрастова група, но класирането за всеки клас е отделно. Състезанието е под формата на тест с 5 избираеми отговора /15 задачи за 2 клас, 20 задачи за 3-6 клас, 25 за 7-8 клас и 30 задачи за 9-12 клас/.

Отлично представяне на отборите по тенис на маса на ЕГ – юноши, които се класираха на ІІ място при 11. – 12. клас и на III място при 8. -10. клас в Общинското първенство.

 

ЕГ – шампион на общинския турнир по баскетбол
 
Приключи общинският т турнир по баскетбол за ученици от V до XII клас, който се проведе на 26.10.2023 г. в спортна зала „Дръстър“ и бе част от Първи етап на ученическите игри за 2023-2024 г. В надпреварата се включиха отбори от училищата на територията на община Силистра.
 
След две убедителни победи отборът на Езикова гимназия „Пейо Яворов“, представен от момчета 11 и 12 клас извоюва шампионската титла и ще представя гимназията и общината на областния етап от ученическите игри.
Успех, момчета и все напред…!!!

Постижения на ученици за учебната 2022-2023 г.

БРАВО на Елвира Симеонова от 9б клас за първо място в Националния конкурс за философско-историческо есе “Живите герои”, посветен на 110-годишнината от Балканската война (1912-1913).

БРАВО на класираните ни възпитаници в VII Областно състезание за развиване на говорните и презентационни умения на английски език – 2022/2023 по глобалната тема: Encyclopedia of Dance!

На първо място са отличени Габриела Гочева, София Йорданова и Християна Скачкова, а на трето място е групата на Божидар-Рубен Цветанов, Вяра Мирчева и Зорница Иванова.

БРАВО на Ясемин Селим и Селин Неджат от 10.Б клас с немски език, които спечелиха 1-во място във видео състезанието “България, такава, каквато ти не познаваш”

БРАВО на Милица Александрова, Кристина Николаева, Лора Димитрова от 12.В клас и Жоржета Искрева от 12.Б клас се класирани на второ място в националния конкурс „Маратон по писане на френски език” в категория „Проза”.

БРАВО на ученици на ЕГ “Пейо Яворов”, участвали в Националното състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения “Аз мога – тук и сега” , проведено в гр. Девин на 28-30 април 2023г.

В трета възрастова група 11-12 клас
1. място и златен медал за Десислава Георгиева от 11.В клас
2.място и сребърен медал за Славена Славова от 11.В клас
3.място и бронзов медал за Петя Данова от 11.В клас

Във втора възрастова група 9-10 клас: 3. място и бронзов медал за Джем Джеват от 10.Б клас

БРАВО на Дарина Босилкова и Мелиса Мехмед спечелили първо място в категория “Дуо” с интерпретация по романа на американския писател Чък Паланюк „Боен клуб“ в Националния турнир по английска реч и дебати 2023 г в гр. София.

В същата категория Гергана Филипова и Благовеста Георгиева (12.а клас) се класираха на четвърто място с произведението „Въпроси на съпрузи“ на Ференц Молнар.

Дарина Босилкова (8.а клас) бе отличена на четвърто място за интерпретация на проза с романа „Крадецът на книги“ на австралийския писател Маркъс Зюсак.

А Зорница Иванова (8.а клас) се класира на пето място в категория „Поезия“ с микс от стихове на Кристина Майер и Джейми Хадък.